У Києві пройде фестиваль документального кіно Docudays UA

26 березня у Києві стартує 13-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Триватиме він до 1 квітня. Організатори фестивалю оприлюднили програму та розповіли про цьогорічну його концепцію.


 

У рамках Docudays UA-2016 буде показано 93 фільми із 43 країн світу. Участь у фестивалі візьмуть 140 учасників, з них – 60 іноземці. У програмі – оскарівські лауреати, переможці світових фестивалів документального кіно. Як відзначила PR-директорка фестивалю Аліса Гордійчук,  глядачі зможуть побачити багато стрічок українських режисерів.

«Ми покажемо дев’ять першокласних програм, – сказала вона. – Центральну  тему і кінопрограму цьогорічного фестивалю ми назвали «Крізь ілюзії». Також з’явилася нова програма DOCU/ТЕХНО, присвячена використанню нових технологій.  Як завжди у нас буде три конкурси – DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВО і DOCU/КОРОТКО.  А ще чим ми  пишаємося – у нас стартує національний конкурс DOCU/УКРАЇНА, у якому позмагаються 12 короткометражок. То ж приходьте дивитися українське».

Організатори фестивалю пояснили, чому обрали таку цьогорічну центральну тему та символ – олімпійського ведмедика.  Сьогодні, на їхню думку, постає фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин у сфері праці й власності – в інтересах усього суспільства? Цей же шлях крізь колючі зарості олігархічного режиму буде головним екзаменом на громадянську зрілість і закладе основи для справжньої демократії та захищеності прав людини. «Олімпійський ведмедик» – це  символ Олімпіади-1980, а також життя у радянські часи. Організатори Docudays UA-2016 вважають, що такі ведмедики мають стати символом прощання з минулим, в яке нас намагається знову затягти сусідня агонізуюча імперія. Життя повинна заповнити нова, відповідальна робота – створення власних символів і кодів, заснованих на наших цінностях.

У рамках програми КРІЗЬ ІЛЮЗІЇ глядачі познайомляться з документальними історіями: про складний шлях написання Конституції в Зімбабве, про ілюзорність змін у Росії, про двох шерифів з українського села Стара Збур’ївка, мужніх правозахисниць із чеченського Грозного, а також документальний нарис про історію конфліктів в Афганістані, і про те, як спрощення політиками боротьби «хороших проти поганих» веде до нескінчених воєн і хаосу.

Уже четвертий рік поспіль під час Docudays UA працюватиме майстерня документального кіно DOCU/КЛАС, де свої лекції прочитають найвідоміші режисери, продюсери, сценаристи й фотографи, а також функціонуватиме «жива бібліотека». Цього року на фестивалі покажуть й документальну виставу «Миколаївка» Наталі Ворожбит та Ґеорґа Жено – «швидкий театр», в якому не грають, а діляться особистим.

26 березня Docudays UA відкриється  документальною стрічкою «У променях сонця» режисера Віталія Манського – про досконале життя в досконалій країні Північній Кореї. Усі покази вже традиційно відбуватимуться у Києві в Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), у кінотеатрах «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19) та «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19). У першу половину дня вони будуть безкоштовними, у другу  – платними (20 грн). Детальніше про програму і заходи можна дізнатися на сайті docudays.org.ua.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *