Консультація. Преміювання голів первинних осередків профспілок

Чи можна преміювати за рахунок коштів підприємства голів первинних профспілкових організацій, які працювали на господарських посадах на підприємстві, а потім були обрані на посаду голови первинної профспілкової організації?

Поліна ЗАДИРАКА,  Миколаївська обл.


За статтею 7 Закону України «Про колективні договори і угоди», зміст колективного договору визначається сторонами в межах їхньої компетенції.

У колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, зокрема щодо нормування й оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій тощо), режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку та гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій працівників. Відповідно до ст. 41 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», за працівниками, обраними до складу виборних органів профспілкової організації. шо діє на підприємстві, зберігаються соціальні пільги та заохочення, встановлені для інших працівників за місцем роботи, відповідно до законодавства. За рахунок коштів підприємства цим працівникам може бути надано додаткові пільги, якщо це передбачено колективним ДОГОВОРОМ.

Згідно зі ст. 143 КЗпП до працівників підприємств, установ, організацій можуть застосовуватися будь-які заохочення, що містяться у затверджених трудовими колективами правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Заохочення є публічним проявом пошани як до працівника, так і до трудового колективу у зв’язку з досягнутими успіхами у праці. Застосування заходів заохочення є правом, а не обов’язком власника або уповноваженого ним органу.

Крім видів заохочення, передбачених у правилах внутрішнього трудового розпорядку, певні заохочення можуть передбачатися у статутах і положеннях про оплату праці.

За статтею 15 Закону України «Про оплату праці» умови, порядок нарахування і розміри оплати праці, в тому числі премій, установлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (територіальними) угодами.

Тобто підприємствам надано право самостійно вирішу­вати питання преміювання працівників, зокрема через розробку положення про преміювання, яке, як правило, затверджується у вигляді додатку до колективного договору. У цьому положенні визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники, умови, розмір, терміни, а також порядок нарахування премій кожній категорії працівників. Премії виплачуються з урахуванням виконання працівником виробничих завдань, результатів та якості їхнього виконання тощо.

За інформацією газети “Праця і зарплата”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *