Гірники обурені поведінкою міністра і вимагають виплатити їм борги

Про борги із зарплати шахтарям державних вугледобувних підприємств та неадекватні дії профільного міністра йшлося на сьогоднішній прес-конференції.

Шахтарі не отримують грошей від одного до трьох місяців, а в окремих випадках, зокрема на копальнях Селидового та Лисичинська, з людьми ще повністю не розрахувалися за 2016 і 2017 роки. Загалом же заборгованість із заробітної плати у вугільній галузі вже становить 1,1 мільярда гривень і далі невпинно зростає. Про це у вступному слові повідомив голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Він також розповів, що з п’ятниці, 6 серпня, не працюють шахти «Карбоніт» та «Тошківська» ДП «Первомайськвугілля». Гірники вимагають погасити заборгованість із виплати заробітної плати. А сьогодні зранку зупинено роботу копальні №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля». Причина – ідентична.

5 липня у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості згідно з рішенням Кабміну займалися розподілом бюджетних коштів. Планувалося, що упродовж дня-двох 324 млн грн підуть на погашення заборгованості із заробітної плати. Однак не так сталося, як гадалося. Як пояснив очільник профільного відомства Ігор Насалик на зустрічі з гірниками уранці 6 травня, спочатку потрібно, щоб відповідні розпорядження було надруковано в урядових ЗМІ, а вже потім справа зрушить із місця… Щоправда, згодом він в інтерв’ю одному з телевізійних каналів заявив дещо інше. За його словами,

гірники «своїми діями заблокували роботу Департаменту вугільно-промислового комплексу Міненерговугілля, внаслідок чого працівники не мали можливості оформити відповідні документи для відправлення коштів підприємствам галузі». По-перше, ніхто нікого не блокував, натомість відбувалася зустріч пана міністра із шахтарями, у якій брав участь і Михайло Волинець. По-друге, розмова тривала у залі засідань за адресою: вул. Хрещатик, 30. А згаданий департамент розташовується у приміщенні за адресою: вул. Б.Хмельницького, 4. Це десь відстань – у півкілометра. Тож яким чином делегація могла завадити працювати чиновникам?

Пан міністр, вочевидь, втомившись вести дискусію з шахтарями, які вимагали чітких відповідей на поставлені запитання щодо погашення заборгованості із заробітної плати, не знайшов нічого кращого, як пригрозив викликати «швидку» із бригадою наркологів, оскільки, на його думку, деякі гірники п’яні. Михайло Волинець на ці звинувачення заявив, що всі присутні обов’язково дочекаються медиків і здадуть усі необхідні аналізи. Цього ж він зажадав і від міністра та його заступників. Проте чомусь замість обіцяних медиків прибув наряд поліції із приладом для проходження перевірки на вміст алкоголю. Міністр героїчно подув у трубку і залишив зал засідань.

«Така зухвала поведінка обурює шахтарів, які полишили голодні сім’ї і приїхали до Києва, щоб їм виплатили зароблене важкою працею», – наголосив профспілковий лідер. Також він повідомив, що НПГУ разом і іншою профспілкою всеукраїнського рівня звернулися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана із листом, у якому закликали відправити Ігоря Насалика у відставку. «Чекаємо належної реакції з боку очільника уряду», – зазначив Михайло Волинець.

Гірники з шахти «Курахівська» ДП «Селидіввугілля» Сергій Анайко та Віктор Тичинін у своїх виступах акцентували на тому, що міністр своїм хамським ставленням неприємно вразив їх. «Трапляється, що ми між собою вживаємо міцненькі слівця, але чути матюччя від посадовця такого рівня – це елементарна неповага до нас, як громадян України», – заявив Віктор Тичинін.

Адвокат Дмитро Сабєтов дав правову оцінку діям служби охорони та нацгвардійцям, які намагалися завадити йому потрапити до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, для надання юридичної допомоги шахтарям, коли Ігор Насалик викликав наряд поліції.

Сказала своє вагоме слово і представниця Уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань дотримання соціально-економічних та гуманітарних прав Олена Степаненко, яка також була свідком тих перипетій, що відбувалися 6 липня в міністерстві. За її словами шахтарі написали колективну скаргу, яку вже зареєстровано в офісі Уповноваженого ВР з прав людини. Також Олена Степаненко звернула увагу на те, що потрібно посилювати механізми соціального діалогу. На що Михайло Волинець зауважив, що цього самого соціального діалогу в Україні фактично немає. І це визнають навіть на міжнародному рівні. А ще він повідомив, що, за його інформацією, міністр зажадав від керівництва ДП «Селидіввугілля», щоб дванадцятьох гірників, які брали участь у розмові з ним, було звільнено. «Прикро, що до цього залучають навіть деяких голів профспілкових організацій», – зазначив Михайло Волинець.

Насамкінець профспілковий  лідер повідомив, що гірники з різних регіонів України вирушають до столиці і знову пікетуватимуть Верховну Раду з надією, що парламент таки ухвалить законопроект №8362 «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік» щодо належного фінансового забезпечення державного сектора вугільної галузі. Документ передбачає виділення певної суми коштів на підтримку вуглепрому, що дасть змогу принаймні зберегти галузь від занепаду та дозволить виплачувати зарплатню шахтарям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *