Рада КВПУ: гостро, дискусійно та відповідально

Відбулося чергове засідання Ради Конфедерації вільних профспілок України, на якому розглянуто низку актуальних питань. Окрім іншого, було зазначено, що структура поповнилася новою членською організацією. Так, до лав КВПУ влилася Територіальна незалежна профспілка «Соціальний захист трудящих», яка налічує сімсот членів, і яку очолює Тетяна Комка. Також заступник голови КВПУ Петро Тулей повідомив, що новообраним керівником Полтавського обласного об’єднання КВПУ став Максим Москалець. Це, власне, щодо справ профспілкових.

Значну частину часу на засіданні було приділено питанням Пенсійної реформи, з якими присутніх докладно ознайомила заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду Любов Бричок. Вона сумлінно розповіла про плани, стратегію і модернізацію пенсійної системи. За її словами, перед ПФ передусім ставиться завдання: по-перше, покращити якість обслуговування пенсіонерів; по-друге, зменшити видатки на персонал (при цьому кількість сервісних центрів не планують зменшувати). Багато ще цікавого і не зовсім розповіла посадова особа, а на завершення закликала: «Добивайтеся вищих зарплат, тож і матимете більшу пенсію!» Утім, голова КВПУ Михайло Волинець аж ніяк не поділяв оптимізму пані Бричок. Він зауважив, що слід вести мову про те, наскільки пенсійна реформа, аніж вихваляти її на всі заставки. «Адже фактично на пенсію люди йтимуть пізніше, ніж зараз, через збільшення страхового стажу. Про це чомусь ми не почули ні слова. Так само, як і про те, що деякі особи зможуть у 65 років розраховувати навіть не на мінімальний розмір пенсії, а лише на мізерну соціальну допомогу. Загалом усі ці та інші (не менш гострі) питання потрібно було б ставити перед керівником Пенсійного фонду та міністром соціальної політики, які, на жаль, проігнорували наше запрошення та не прийшли на сьогоднішній захід», – зауважив Михайло Волинець.

Із становищем у медичній галузі учасників засідання ознайомив голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко. «Десь із півроку тому на такому ж зібранні я прогнозував, що у сфері охорони здоров’я очікується катастрофічна ситуація, – зазначив він. – На жаль, мій прогноз підтвердився. Зменшуються субвенції. Комунальні платежі перекладаються на плечі дотаційних громад. Лікарні доводять до закриття, внаслідок чого страждає населення регіонів. Люди просто помирають удома, бо нема куди звернутися по медичну допомогу. Та й до всього, вони не мають коштів не тільки на ліки, а й на їжу. Це і є геноцид».

Нагадав Олег Панасенко про Всеукраїнський форум медиків, що відбувся у жовтні минулого року, і де було розроблено концепцію виходу галузі із кризи. «Прикро, що влада так і не спромоглася дослухатися до наших пропозицій», – із сумом констатував лідер ВПМПУ. Приділив він трохи часу і питанню страхової медицини. «Доводиться чути від владоможців, що вирішення цієї проблеми – не на часі. Але чомусь у сусідній Молдові страхова медицина діє вже 15 років, а ми все ніяк не можемо її запровадити», – підсумував Олег Панасенко.

Учасники засідання прийняли постанову, у якій зокрема пропонується звернутися до Верховної Ради із закликом не допустити погіршення прав найманих працівників та порушення конвенцій МОП. Також профспілківці

вимагатимуть від Кабінету міністрів дотримуватися норм  Конвенції МОП №95 «Про захист заробітної плати». І насамкінець: черговий з’їзд Конфедерації вільних профспілок України заплановано провести восени 2018 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *