За відсутності міністра обговорили низку важливих питань

У порядку денному чергового засідання Ради голів Незалежної профспілки  гірників  України значилося вісім питань та на доважок «Різне». Зрозуміло, що найбільше часу було приділено таким темам: «Про ситуацію на підприємствах з видобутку вугілля, торфу, залізної руди, кольорових металів  та в електроенергетиці» та «Про становище з виплатою заробітної плати». Хоча зацікавлення у присутніх викликало і ознайомлення з ходом переговорів щодо внесення змін та доповнень до Галузевої угоди, що діє у вугільній галузі. 

Розпочався ж захід із хвилини мовчання – профспілківці згадали жертв трагедії на копальні «Степова», що сталася рік тому, а також вшанували пам’ять колеги із шахти «Гвардійська» Олега Сичова, що загинув нещодавно за нез’ясованих обставин.

Перед цим очільник НПГУ Михайло Волинець запросив своїх заступників зайняти місця у президії. З такою ж пропозицією він звернувся і до заступника міністра енергетики і вугільної промисловості Анатолія Корзуна. А щоб прохання звучало переконливіше, додав: «Гірники мають бачити ваші очі».

Засідання відбувалося у тому ж залі, де більше тижня голодують голова Місцевої організації НПГУ міст Селидового і Новогродівки Віктор Трифонов, голова первинки НПГУ шахти «Котляревська» Таїсія Кравцова, прохідник цієї ж шахти Олександр Сливний, голова первинки НПГУ шахти «1/3 Новогродівська» Сергій Павлов, прохідник цієї ж шахти Олександр Крицький, голова первинки НПГУ шахти «Курахівська» Олексій Сорока, гірничий робітник очисного вибою цієї ж шахти Григорій Півник. З усіма ними за кілька хвилин до того, як розпочалося засідання, поспілкувався заступник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитро Лях. Згодом у своєму виступі він подякував за запросини взяти участь у заході і запевнив, що його безпосередня керівниця Валерія Лутковська, як тільки повернеться із Мінська, де вона перебуває у складі української делегації, звернеться з відповідним листом до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо питань, які порушують у своїх вимогах шахтарі ДП «Селидіввугілля».

«На один мільйон тонн видобутого вугілля маємо чотири смертельних випадки, – таку сумну статистику навів лідер НПГУ Михайло Волинець. Далі він повів розмову про заборгованість на державних шахтах, яка на сьогодні становить 445 мільйонів гривень. «Станом на 14 лютого вона сягала 945 мільйонів, – розповів він. – Але після того, як гірники на кількох підприємствах вдалися до стихійних страйків, на погашення минулорічних боргів із бюджету виділили 365 мільйонів і ще певна сума надійшла від реалізації вугілля. Проте ситуації це не рятує, адже заборгованість знову зросте і вже найближчим часом сягатиме майже мільярда гривень».

За словами Михайла Волинця, «шахти розграбовані, над ними втрачено контроль держави і міністерства». Також він зауважив, що насправді ситуація може бути навіть значно гіршою, ніж присутні можуть собі уявити. І навів приклад згадуваного вже ДП «Селидіввугілля», яке ще три роки тому мали одні з найкращих показників із видобутку в системі Міненерговугілля, зараз вимушено пасе задніх, бо у двох копалень – «1/3 Новогродівська» та «Котляревська» – ще за часів Януковича забрали «хлібні» пласти. І віддавати ніхто не збирається! Чимало уваги Михайло Волинець приділив темі «смотрящих» та їхній сумнозвісній ролі, яку вони відіграють упродовж тривалого часу у вугільній галузі. А ще він спробував спрогнозувати, що станеться із тепловою генерацією після ліквідації ДП «Енергоринок». Перспективи, м’яко кажучи, невтішні.

Заступник міністра Анатолій Корзун усі докори, що лунали на адресу профільного відомства, вислухав із олімпійським спокоєм, і коли йому надали слово, ледь не приречено сказав: «Ми є абсолютно збитковим утворенням. Шансів для нормального існування в нас немає, якщо не буде збільшено обсяги державної підтримки». Також він повідомив, що за січень виплачено 36 відсотків заробітної плати. Із передбачених 1 млрд 300 млн грн 30 % має бути направлено на переоснащення шахт. У міністерстві працюють над пропозиціями до уряду і Верховної Ради (окремих депутатів). «Готуємо розрахунки: скільки треба коштів, щоб справно виплачувати заробітну плату», – сказав Анатолій Корзун. Також він вказав на те, що видобуток вугілля на державних підприємствах щороку зменшується близько на 1 млн тонн. «У 2016-му мали 5,8 мільйона тонн, торік – 4,8 мільйона тонн», – зазначив посадовець.

Бажаючих задати заступнику міністра кілька дошкульних запитань, а то й просто подискутувати з ним, не бракувало. На деякі запитання Анатолій Корзун намагався знайти аргументовані й переконливі відповіді, траплялися моменти, коли він лише розводив руками. Принаймні, це виглядало чесно. Так само чесно було з боку профспілківців Сергія Макарова, Василя Гури, Василя Прадіда, Віктора Видиша, Олександра Абрамова, Віталія Оніжука, Аліни Базарнової, Ігоря Карвацького та інших не замовчувати проблеми, які турбують їхні профорганізації та профоб’єднання, які вони представляють, а навпаки – донести їх до людей, наділених владою, сподіваючись, що ті зрештою переймуться наболілими питаннями. Звісно, багатьом хотілося поспілкуватися безпосередньо з міністром Ігорем Насаликом, і нагадати йому деякі обіцянки, які він свого часу щедро роздавав трудовим колективам під час візитів на держпідприємства. Проте, не судилося – урядовець, кажуть, був вельми зайнятий важливішими справами.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *