Міністр обіцяє особисто покерувати ДП «Селидіввугілля»

Зустріч міністра енергетики і вугільної промисловості Ігоря Насалика з представниками трудових колективів та профспілкових організацій шахт ДП «Селидіввугілля», по суті, завершилася з нульовим результатом. Обережний в обіцянках очільник відомства намагався заспокоїти неочікуваних відвідувачів хіба що тим, що розповів про свої наміри «десь за тижнів два виїхати на Донбас і на місці розібратися в усіх бідах селидівців». Більше того. Урядовець запевнив, що особисто візьметься за кермування згаданим державним підприємством. Для підсилення ефекту від сказаного він навіть попросив голову первинки НПГУ шахти «Котляревська» Таїсію Кравцову підшукати на період його відрядження відповідне помешкання чи бодай номер у готелі. Однак присутнім це аж ніяк не додало оптимізму.

Голова місцевої організації НПГУ міст Селидового та Новогродівки Віктор Трифонов, вочевидь, вчергове зіпсував міністрові настрій, коли нагадав, з якими саме вимогами вони прибули до столиці.  Шахтарі зокрема наполягають на погашенні усієї заборгованості із заробітної плати. З огляду на інфляційні процеси вони також закликають підвищити тарифні ставки. А ще вимагають «повернути вкрадені запаси» та виділити кошти на технічне переоснащення і забезпечення матеріалами ДП «Селидіввугілля».

«Можливо, ви не знаєте, що в наших містечках, зокрема у Новогродівці, немає централізованого опалення, – розповіла Таїсія Кравцова. Люди змушені опалювати приміщення за допомогою електроприладів. Але річ у тім, що за несплату електрику відмикають, і сім’ї змушені мерзнути».

Присутня на зустрічі народний депутат, секретар Комітету ВР з питань енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька звернула увагу на те, що попри невиплату шахтарям заробленого ДП «Селидіввугілля» справно здійснює різного роду закупівлі та ще й зі стовідсотковою платою. «Йдеться ж не тільки про заробітну плату, а про долі дітей, – наголосила вона. – Адже не сплачуються податки, місцеві органи влади не мають можливості утримувати дошкільні навчальні заклади. Так, на все місто Гірник залишився усього лиш один дитячий садок».

Міністр терпляче вислуховував усі докори та критичні зауваження, а тоді перейшов у контрнаступ: «Я тричі направляв подання до Генеральної прокуратури щодо проведених на ДП «Селидіввугілля» тендерів, щоб перевірили їхню «прозорість». Було оголошено конкурс на посаду генерального директора підприємства. У ньому узяла участь лиш одна особа – чинний керівник. Тепер щодо фінансування. 2017 року «Селидіввугілля» відвантажило продукції на 876 мільйонів гривень. Натомість отримало більше одного мільярда гривень. Додайте також 452 мільйона гривень державної підтримки. Ми розраховували, що загалом по галузі на обладнання виділять один мільярд гривень. Однак таку суму профінансувати не змогли. Пообіцяли 400 мільйонів гривень, але і їх ми поки що не отримали. А тепер давайте згадаємо те, чого вдалося досягти. Фактично удвічі збільшено ціну на вугілля. Питання з реалізацією, яке іще позаторік було вкрай гострим, узагалі – не актуальне. У 2016 році заборгованість із заробітної плати сягала 850 мільйонів гривень, нині вона становить близько 70 мільйонів. Просили закласти кошти на модернізацію – нам відмовили. У Мінфіні пояснили, що це можливо лише за умови прибутковості шахт. Ми узяли кредит на 300 мільйонів гривень, завдяки чому запустили дев’ять нових лав».

Свій монолог Ігор Насалик завершив словами: «Не бийте того коня, який тягне, бо впаде».

Згадував міністр і про програми розвитку галузі, які запрацюють зовсім скоро – «десь у червні-липні». На що прохідник Олександр Крицький зауважив: «То, звісно, добре, але, що робити, як їсти хочеться уже сьогодні…» Його підтримала і Таїсія Кравцова. «Люди сподіваються на конкретний результат від сьогоднішньої розмови, вони не хочуть чекати «червня-липня», – наголосила вона. – Що маємо їм казати?»

«Кажіть: не буде роботи, не буде зарплати, – з усією категоричністю мовив урядовець. – І в першу чергу передайте ці слова дружинам шахтарів, щоб вони знали».

Тут у розмову втрутився голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Він нагадав, що ситуація схожа із тією, яка була півтора року тому. «Тоді також селидівцям не виплачували зароблене. І наш профспілковий лідер Віктор Трифонов змушений був здійснити спробу самоспалення». Також очільник НПГУ попередив, що люди, коли їхали на Київ, то узяли квитки лише в один кінець, а тому налаштовані досить рішуче. Так само, як і їхні колеги в Селидовому та Новогродівці, де шахти й досі стоять. Щодо намірів міністра відвідати «бунтівний регіон» за два тижні, то, даючи коментар представникам засобів масової інформації, Михайло Волинець зауважив: «Взагалі-то посадовець мав би бути там уже наступного, якщо не того ж дня, коли застрайкували шахтарі».

Міністр Ігор Насалик приймає рішення покерувати ДП «Селидіввугілля»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *