Торгують з окупованими територіями

Співробітники Служби безпеки України викрили посадовців, які за корупційним механізмом закупили на тимчасово окупованих територіях обладнання для державної шахти на Волині. Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомила СБУ.

Правоохоронці встановили, що один із керівників ДП «Дирекція з будівництва об’єктів» вступив у змову із учасниками тендерних торгів на закупівлю обладнання для волинської шахти. Посадовець сформував конкурсні вимоги безпосередньо під конкретного постачальника, незважаючи на те, що устаткування технічно не відповідало проекту модернізації шахти.

Оперативники СБУ задокументували, що чиновник, який є уродженцем тимчасово окупованих територій, закупив у підприємства з так званої ДНР і власником якого є громадянин Росії, обладнання на майже 25 млн грн. Для його адаптації під реальні потреби шахти із державного бюджету було додатково витрачено 600 тис. грн.

Співробітники спецслужби також з’ясували, що керівництво заводу-постачальника, який перереєстрований у Дніпропетровській області, надало завідомо неправдиві відомості про відсутність податкової заборгованості перед бюджетом.

Одному із очільників державного підприємства та керівнику конкурсних торгів, у рамках відкритого кримінального провадження, повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Коментар голови Незалежної профспілки гірників України Михайла ВОЛИНЦЯ: «На окупованій території закуповувалося обладнання для оснащення конвеєрів ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська». Ця шахта будується уже майже тридцять років, але її так і не може стати до ладу. Слід зазначити, що з окупованої Горлівки обладнання закупили також і на шахту «Капітальна» (колишня  імені О. Стаханова) ДП «Мирноградвугілля». Але придбаний комбайн належним чином не укомплектований, тому його навіть не спускають у шахту і гірники змушені працювати на старому, який двічі за зміну ламається і його доводиться ремонтувати. Так зване нове обладнання закуплено за завищеними цінами за кредитні кошти (20% річних) під державні гарантії і постачалося за сприяння «смотрящого» Віталія Кропачева, який має надійних покровителів у Верховній Раді та Адміністрації Президента України. У результаті шахтарям доводиться й далі працювати на старому обладнанні, що давно вичерпало свій ресурс. Від цього потерпає не лише 3,5-тисячний колектив «Капітальної», а й усього ДП «Мирноградвугілля». Крадіжка державних коштів замість вкладання їх у переоснащення виробництва призводить до того, що їх не вистачає навіть на придбання найнеобхіднішого – скіпів та підйомників, без яких видобуток вугілля стає неможливим. І Україна змушена закуповувати тверде паливо за кордоном. А знищення власних державних шахт і вугільної галузі загалом відбувається через такі корупційні оборудки». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *