Вільна профспілка залізничників України підбила підсумки п’ятирічної роботи

Черговий, П’ятий з’їзд Вільної профспілки залізничників України (ВПЗУ) відбувся 26 липня 2017 року . Його делегати, які з’їхалися до Києва із різних регіонів України, підбили підсумки роботи за минулі п’ять років і визначили завдання на майбутнє. 


 

Слідом за доповіддю мандатної комісії, яка підтвердила повноваження делегатів, виступив голова ВПЗУ Володимир Козельський. Він відзвітував про зроблене профспілківцями та їх виборними органами за період із 16 липня 2012-го по 26 липня 2017-го. За п’ятирічку ВПЗУ досягла чимало. Зросла кількість її первинних осередків у філіях ПАТ «Укрзалізниця», двічі ВПЗУ підтвердила свою репрезентативність, а отже є повноправним учасником усіх колективних переговорів із керівництвом галузі. Довелося профспілківцям за цей час двічі збиратися й на позачергові з’їзди, щоб проголосувати за зміни до свого головного документа – Статуту Вільної профспілки залізничників України, аби він відповідав усім законодавчим нововведенням, а ВПЗУ – критеріям неприбутковості.

DSC 2974

Члени ВПЗУ були активними учасниками Революції гідності на київському Майдані, куди приїжджали у вільний від роботи час з усіх куточків нашої країни. І не лише самі, а й з дітьми та іншими членами своїх родин.

Цитата ВПЗУ

Створили залізничники і власний профспілковий антикорупційний комітет, завдяки якому виводять на чисту воду керівників-хабарників, викорінюють негативні явища із нашого життя. Задля цього провели не один десяток акцій протесту у регіонах і Києві та взяли участь у пікетуваннях Верховної Ради, Кабміну,  Міністерства інфрастуктури та адмінбудівлі Укрзалізниці. Юристи ВПЗУ допомогли понад сотні профспілківців виграти справи у судах і захистити свої законні права, поновитися на роботі та отримати компенсацію за вимушений прогул після незаконного звільнення тощо. Разом з іншими  представниками вільних профспілок залізничники активно боролися проти ухвалення нового Трудового кодексу, антинародних реформ та законопроектів. Започаткували залізничники, й доволі успішно, і нову форму боротьби за свої права – двічі цього року Вільні профспілки Південної залізниці і машиністів локомотивного депо Кременчук влаштували «технічний», або так званий «італійський» страйк. Полягав він у тому, що залізничники виконували свої обов’язки, неухильно дотримуючись усіх норм і правил, передбачених посадовими інструкціями. Оскільки переважна більшість локомотивів відпрацювали свій ресурс, а отже несправні й давно потребують ремонту, учасники акції у Кременчуці цілком законно відмовлялися їх приймати і возити ними пасажирів та вантажі.

DSC 3106

 

У березні ц.р. профспілківці на добу зупинили роботу лише кременчуцького депо, а у червні до «італійського» страйку приєдналися й машиністи Знам’янки, тому заблокованим виявився цілий залізничний вузол. Про досвід проведення акції на з’їзді розповів безпосередній її учасник голова Вільної профспілки машиністів локомотивного депо Кременчук Сергій Москалець.

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець, привітавши делегатів з’їзду й побажавши їм плідної роботи, наголосив на завданнях, які доведеться вирішувати незалежним профспілкам.

DSC 2992

«Ми не можемо допустити ухвалення Трудового кодексу у його нинішній редакції, – наголосив профспілковий лідер. – Бо він не просто нівелює роль профспілок, а фактично стимулює роботодавців до їх знищення, щоб мати можливість безперешкодно одноосібно видавати розпорядження, накази та інші регулюючі трудові відносини документи. У такий спосіб в Україні повністю руйнується соціальний діалог. Не маємо ми, незалежні профспілки, права допустити втілення у життя у запропонованому урядом вигляді й антинародних медичної, пенсійної та земельної реформ. Тому нам усім потрібно бути готовими до серйозної боротьби за права трудящих».

Також перед делегатами та гостями з’їзду виступив голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко. 

Як у ВПЗУ використовувалися профспілкові кошти, делегатам з’їзду доповіла голова ревізійної комісії, представниця територіальної профспілкової організації ВПЗУ Південно-Західної залізниці Людмила Грабова.

Після обговорення звітів делегати ухвалили постанову, а потім перейшли до виборів керівних органів ВПЗУ. Відкритим голосуванням головою Вільної профспілки залізничників України на наступні п’ять років знову обрали Володимира Козельського. З’їзд також обрав ревізійну комісію ВПЗУ. До її складу увійшли Людмила Грабова, Наталія Воронюк і Алла Савчишин.

DSC 3062

З’їзд вирішив делегувати Раді голів ВПЗУ повноваження по формуванню  персонального складу малої Ради та обрання заступників голови ВПЗУ за його поданням.

Засідання Ради голів Вільної профспілки залізничників України відбулося одразу після закінчення з’їзду. Воно обрало малу Раду ВПЗУ та розширило коло заступників голови, а також окреслило головні завдання на найближчу перспективу. Новообране керівництво ВПЗУ має тепер у визначені законом строки провести реєстрацію змін у складі своїх виборних органів у Міністерстві юстиції України.

DSC 3006

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *