Посадовці МКП та IndustriALL зустрілися з профспілківцями

В Україні упродовж трьох днів перебувала поважна делегація у складі заступника Генерального секретаря Міжнародної конфедерації профспілок (МКП) Яапа Вінена та регіонального секретаря Глобальної профспілки IndustriALL Вадима Борисова. У щільному графіку зустрічей на високому рівні знайшлося місце і для предметної розмови з лідерами та активістами незалежних профспілок. 

У ході невимушеного спілкування профспілківці намагалися якомога більше ознайомити зарубіжних гостей із українськими реаліями у сфері трудових відносин. Голова Вільної профспілки залізничників України Володимир Козельський розповів про акцію протесту, організовану працівниками локомотивного депо Кременчук. Машиністи відмовилися виходити у рейси на несправних локомотивах, оскільки ті несуть серйозну загрозу життю та здоров’ю як їм самим, так і пасажирам. Вони вказують на грубі порушення Правил експлуатації залізничних доріг (пункт 12.4) та ст. 6 Закону України «Про охорону праці».

«Адміністрація злякалася згуртованих дій профспілківців, і викликала поліцію. До честі правоохоронців, вони оперативно розібралися в ситуації і дійшли висновку, що люди діють згідно з інструкцією і не порушують закон. Тоді адміністрація змушена була запропонувати протестувальникам сісти за стіл перемовин», – зазначив Володимир Козельський. І додав: «Такі акції плануємо практикувати й надалі».

Про безчинства на Сумщині, зокрема на підприємстві з іноземним капіталом «Бель Шостка Україна»,  розповів профспілковий активіст В’ячеслав Павленко. «Дві справи щодо незаконного звільнення членів профспілки нині перебувають у судах, – розповів він. – Окрім того у самій Шостці творяться дивні речі. Місцевому профспілковому лідеру Ростиславу Дупліну  невідомі спалили авто, а профспілковому активісту, лікареві Олександру Томкусу намагалися підпалити будинок, у якому на той момент були діти… Влада ж за всім цим лиш мовчки спостерігає”.

Голова об’єднання авіаційних профспілок України Веніамін Тимошенко повідав іноземним гостям, як упродовж кількох років долав «усі кола пекла», а зрештою таки дійшов до Європейського суду з прав людини зобов’язав тодішній український уряд виплатити 20 тис. євро колишнім співробітникам авіакомпанії «АероСвіт». А ще тоді авіаційники здобули право на страйк.

Цю тему розвинув голова Конфедерації вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«Суд своїм рішенням, яке набуло статусу остаточного 2 січня 2015 року, визнав, що Україна порушила статтю 11 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод право на страйк, – зазначив він. -Зважаючи на це, Кабінет міністрів розробив і вніс до Верховної Ради законопроект  «Про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування реалізації конституційного права людини на страйк». На жаль, цей документ, схвалений Юридичним управлінням і усіма відповідними комітетами парламенту та рекомендований до ухвалення у другому читанні і в цілому, уже майже рік Верховна Рада ніяк не розгляне».  

Також Михайло Волинець докладно зупинився на тих загрозах, які таїть у собі проект Трудового кодексу. Звернув він увагу гостей і учасників зустрічі на те, що на сесіях Міжнародної організації праці від України щороку беруть участь представники від уряду, роботодавців та старих профспілок. «Характерно те, що виступають вони ледь не в унісон: мовляв, усе у нас добре. Я намагаюся донести дещо інше бачення ситуації. Щоправда, не завжди це вдається», – акцентував Михайло Волинець.

Яап Віннен у свою чергу розповів, що напередодні відбулися перемовини з посадовцями Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економіки і торгівлі, Міністерства соціальної політики. Враження від цих рандеву в зарубіжних гостей, м’яко кажучи, неоднозначні. Заступник генсека МКП вдався до певних алегорій. «Після спілкування із вашими посадовцями я збагнув, що соціальний діалог настільки ж порожній, як оця склянка (показав на посудину – авт.), – зауважив він. Якщо продовжуватимуть у такому ж дусі, то матимуть серйозні проблеми. Те, що вони роблять, це далеке від європейських стандартів. Конфронтація стає все глибшою. Видно неозброєним оком, що країною керують не міністри, а олігархи та їхні маріонетки у парламенті. Цілком можливо, що в міністерствах працюють непогані люди, але вони не можуть якимсь чином вплинути на ситуацію. Я відверто запитав заступника міністра енергетики і вугільної промисловості пана Корзуна: «Чи є у вас стратегія щодо реформування вугільної галузі?» Він відповів: «Ми не залишимо без роботи жодного шахтаря». Даруйте, але це не стратегія, а звичайнісінька фантазія.  Погоджуюся з паном Волинцем щодо висловлених ним зауважень стосовно проекту Трудового кодексу. З приводу цього ми мали розмову в Мінсоцполітики, де, власне, і готували цей документ. І що ж я почув. «То вже не наша справа, -кажуть, – ми нічого вдіяти не можемо, бо проект уже на розгляді в парламенті». Але це несерйозний підхід. Складається враження, що уряд елементарно некомпетентний у вирішенні соціальних питань. Власне, нічого нового я вам не сказав. Ви це й самі добре знаєте».

Не менш критичним був і виступ і Вадима Борисова, який спочатку в кількох словах розповів про діяльність Глобальної профспілки IndustriALL, яку він представляє, а потім перейшов до питань злободенніших. Зауважив, що планував приїхати до України одразу ж, як дізнався торік про спробу самоспалення членом Незалежної профспілки гірників України Віктором Трифоновим, але завадили невідкладні справи. «Упевнений: там, де є соціальний діалог, справа до самоспалення не доходить, – наголосив Вадим Борисов. – Відтак доведені до відчаю люди змушені вирішувати нагальні питання тим шляхом, який залишає їм влада».

Також він розповів, що планувалася зустріч і в Міністерстві охорони здоров’я. Проте не відбулася, бо тамтешні керманичі поставили вимогу – тільки без представників вітчизняних профспілок.

На такий ультиматимум іноземні гості погодитися не могли. «Ми ж одна сім’я», – пояснили. Майже усі свої тези вони повторили на прес-конференції в інформаційній агенції УНІАН, що відбулася за якихось півгодини після зустрічі з профпілківцями, і в якій також узяв участь Михайло Волинець. Перед журналістами Яап Вінен та Вадим Борисов озвучили, до яких кроків вдаватимуться профспілківці на міжнародному рівні, аби влада України не ігнорувала інтереси людей найманої праці і не провокувала їх вдаватися до вуличних дій. Окрім традиційних листів-звернень до наших високопосадовців планується також вдатися до пікетувань посольств України в різних країнах світу, а також заклик до міжнародних фінансових інституцій утриматися від надання нашій державі кредитів. Михайло Волинець же запропонував на Генеральній сесії МОП, що відбудеться у червні, заслухати представників української влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *