Гірники пікетуватимуть обласні держадміністрації

Сума заборгованості із виплати заробітної плати  у вугільній галузі становить 657 мільйонів гривень, причому 68 мільйонів винні  ще за 2015 рік. За прогнозами експертів, на 31 грудня  борг сягне 1 мільярда гривень. У зв’язку з критичною ситуацією, що склалася у вуглепромі, 21 грудня відбудеться Всеукраїнська акція протесту, ініційована Незалежною профспілкою гірників України. Цього дня з 10-ї години розпочнеться пікетування обласних державних адміністрацій у Донецькій, Луганській, Львівській та Волинській областях. 

Протестувальники підготували низку вимог:

1. Для повного розрахунку (виплати зарплати) із гірниками державних шахт за 2016 р. терміново ухвалити законопроект №4744, прийнятий у першому читанні, яким передбачається додатково виділити 1 млрд грн.

2. З метою недопущення заборгованості із заробітної плати та забезпечення поточної сталої роботи вугледобувних підприємств передбачити у Державному бюджеті на 2017 р. фінансування вугільної промисловості у розмірі не менше 8 млрд грн.

3. Відновити спеціальні дозволи (ліцензії) на користування надрами для державних вугільних шахт.

4. Передбачити у Державному бюджеті на 2017 р. кошти на фінансування заходів охорони праці, зокрема, на придбання засобів індивідуального захисту працівників вугільних підприємств.

5. Встановити справедливу ринкову ціну на вітчизняне вугілля (зараз вітчизняне вугілля закуповується за ціною 1370 грн 1 тонна, а з-за кордону його везуть по 2800-3300 грн).

6. Основою для нарахування зарплати встановити її мінімальний розмір 3200 грн, передбачений проектом Державного бюджету на 2017 рік, а не прожитковий мінімум 1600 грн, як пропонує влада.

7. Повернути працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими і важкими умовами, безпідставно скасоване (у зв’язку із скороченням Списків №1 та №2) право на достроковий вихід на пенсію.

8. Вилучити із законопроекту №5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» норми щодо звуження гарантій оплати праці, стипендіального і пенсійного забезпечення, втручання в автономне право сторін визначати умови оплати праці.

9. Провести у 2017 р. осучаснення раніше призначених пенсій та скасувати обмеження пенсій пенсіонерам, які працюють.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *