Відбувся VIII позачерговий з’їзд КВПУ

21 вересня у Києві вібувся VIII позачерговий з’їзд Конфедерації вільних профспілок України. На ньому ухвалили новий статут КВПУ та обговорили тактику дій щодо захисту прав і свобод громадян та відстоювання їхніх соціально-трудових інтересів.


 

Під час свого виступу на з’їзді голова КВПУ Михайло Волинець відзначив, що зараз у країні дуже складна соціально-економічна ситуація й рівень життя громадян постійно погіршується. А влада часто подає викривлену картину існуючих реалій.

«Наприклад, урядовці свідомо викривляють інформацію про заборгованість із виплати зарплат, бо за розробленими ними ж циркулярами зарплата виплачується не раніше 25 числа наступного за минулим місяцем, а заборгованою вона вважається ще через 30 днів. Тому у цей час чиновники вважають, що заборгованості немає, а тим часом прості гірники змушені виживати, – зазначив Михайло Волинець. – Відрізняються від реалій і дані офіційної статистики щодо рівня безробіття в країні.  Ми ж бачимо, що реальна кількість громадян, які не мають роботи,  удвічі більша».

Голова КВПУ також говорив про загрозливі законодавчі ініціативи, які невдовзі можуть бути ухвалені парламентом. Так, не втрачає актуальності питання можливого прийняття у другому читанні проекту Трудового кодексу України. Загрози нависли й над свободою мирних зібрань: законопроект, який її обмежує,  перебуває на розгляді венеційської комісії.

«Нам, незалежним профспілкам, зараз потрібно активно діяти у різних напрямках, – додав Михайло Волинець. – Люди найманої праці нині, як ніколи, потребують захисту».

Делегати з’їзду розповіли про ситуацію у своїх регіонах та галузях і методах боротьби профспілок на місцях. Так, голова первинного осередку ринку «Торпедо» зі Львова, делегатка від Вільної профспілки підприємців України, Оксана Козлова підняла питання корупції на ринках та те, як це негативно позначається на роботі пересічних підприємців. У свою чергу, делегат від Вільної профспілки залізничників України, голова первинної організації Вільної профспілки машиністів депо Кременчука Полтавської обл. Сергій Москалець запропонував посприяти вирішенню проблеми забезпечення громадян вугіллям.

У ході з’їзду профспілківці ухвалили низку рішень. Зокрема, вони доручили Раді КВПУ до 1 жовтня 2016 р. розробити стратегію спільних  дій членських організацій КВПУ на осінньо-зимовий період 2016/2017 років та поширити її серед усіх регіональних та первинних осередків. Делегати вирішили налагодити взаємозв’язок із політичними силами, представленими у парламенті, та громадськими організаціями, щоб завдяки цьому не допустити ухвалення у нинішній редакції Трудового кодексу України, закону «Про мирні зібрання» та інших законодавчих актів, які суперечать міжнародним стандартам і утискають права трудящих та профспілок. З’їзд також вирішив підготувати й подати судовий позов до Кабінету міністрів про відміну Постанови №461 від 24.06.2016 р. про скорочення Списків №1 та №2, які дають право на достроковий вихід на пенсію за роботу у важких і шкідливих  умовах.

Крім того, під час з’їзду було розглянуто питання ефективності діяльності територіальних об’єднань КВПУ та ухвалено рішення щодо організаційних змін у їхній роботі. 

За неефективну роботу територіальних організацій Луганської та Донецької областей з’їзд відсторонив від виконання обов’язків голів цих організацій  Володимира Сапуту та Анатолія Акімочкіна. Делегати доручили  тимчасово виконувати обов’язки голів територіальних організацій Луганської  та Донецької областей Олександру Пивоварову та Дмитру Зеленому. Вони мають навести лад у документації і підготувати конференції, які оберуть очільників територіальних організацій.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *