Незалежна профспілка гірників України звернулася до Генпрокуратури

Генеральному прокурору України

Луценку Ю.В.

 

Шановний Юрію Віталійовичу!

Як стало відомо Незалежній профспілці гірників України, на рахунках ДП «Вуглепостач», підпорядкованого Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, яке в монопольному порядку займається збутом всього вугілля, що видобувається на державних шахтах України, закумульовано 100 000 000 (сто мільйонів) гривень.

Ці гроші використовуються в банківських оборудках, а відсотки за користування величезною сумою коштів протягом певного часу осідають в кишенях зацікавлених осіб.

Вказані кошти повинні бути направлені на погашення заборгованості з виплати заробітної плати гірникам, працюючим  на державних шахтах.

Станом на теперішній час в результаті ігнорування проблем шахтарів  міністром енергетики та вугільної промисловості І.Насаликом склалася критична ситуація, що загрожує масовими акціями протестів гірників саме напередодні 25-ї річниці незалежності України.

Другий тиждень у приміщенні Міненерговугілля триває безстрокова акція голодування шахтарів ДП «Селидіввугулля», заборгованість із зарплати по якому станом на 09.08.2016 р. становить більше 97 000 000 (дев’яносто сім мільйонів) гривень.

Віктор Трифонов – один із голодуючих, доведений до відчаю байдужістю влади, вимушений був вдатися до акції самоспалення під час прес-конференції у вестибюлі Міненерговугілля. Зараз він знаходиться на лікуванні в Дарницькому опіковому центрі м. Києва.

Соратники протестуючих шахтарів по всій Україні почали стихійні акції протесту на підтримку їх справедливих вимог. Гірники шахти ім. О.Стаханова ДП «Красноармійськвугілля» відмовились спускатися в шахту. Шахтарі Львівщини перекривали міжнародну трасу Львів – Рава-Руська, гірники шахти «1/3 Новогродівська» ДП «Селидіввугілля» відмовились підніматись на поверхню після зміни.

Міжнародна Конфедерація Профспілок і Глобальний Союз IndustrіALL звернулися до Президента та уряду України із закликом захистити права працівників вугільної промисловості. Вони стурбовані ситуацією у вугільній галузі України і готові інформувати про це міжнародне та європейське співтовариство та ініціювати акції солідарності для захисту прав та інтересів українських працівників.

Найближчим часом Міжнародна Конфедерація Профспілок і Глобальний Союз IndustrіALL направлять спільну місію до України з метою вивчення причин порушень прав людини і Конвенцій МОП та відповідного реагування.

І тільки чиновники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України продовжують робити вигляд, що нічого не відбувається, та нахабно ігнорують загальнодержавну соціально-економічну проблему, що може мати в найближчому майбутньому непередбачувані наслідки.

Прошу Вас терміново вжити всіх можливих заходів по припиненню серйозного порушення Конституції та трудового законодавства України, задля запобігання потенційної загрози виникнення масових протестів гірників, що можуть бути використані ворогами України для політичної дестабілізації.

      

             Голова НПГУ                                                            М.Я.Волинець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *