У відповідь на вимоги – лист із Мінсоцполітики

До Конфедерації вільних профспілок України за підписом заступника міністра соціальної політики Віктора Іванкевича надійшов лист, у якому йдеться про розгляд вимог учасників акції, що відбулася 28 квітня у Києві. Тоді, у Всесвітній день охорони праці та напередодні Дня міжнародної солідарності трудящих, Конфедерація вільних профспілок України провела масштабну акцію, до якої приєдналися також представники громадських рухів та небайдужі громадяни. 


 

Спочатку протестувальники провели мітинг біля Міністерства соціальної політики, потім рушили ходою до Кабінету міністрів, де виголосили свої вимоги урядовцям. Серед порушених проблем –  низькі заробітні плати та їх невиплата, недотримання охорони праці, скорочення робочих місць, наступ на трудові права та погіршення соціально-економічного становища людей найманої праці. Окрім того, активісти, які прибули з різних регіонів країни, зібрали підписи проти скорочення Списків №1 та №2, що надають право отримувати пільгову пенсію. Щодо даного питання, то в листі Мінсоцполітики зазначається, що новація запроваджується «з метою приведення у відповідність до вимог статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а також оптимізації й уникнення різних підходів до практичного застосування цих списків органами, які призначають і виплачують пенсії, а також фахівцями підприємств, організацій та установ». Також наголошується, що «наразі завершується процедура погодження вищевказаного проекту постанови із заінтересованими державними органами та соціальними партнерами».

Щодо своєчасної виплати та погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам, повідомляється: «Мінсоцполітики веде щотижневий моніторинг стану виплати заробітної плати за даними, що надходять від центральних та місцевих органів виконавчої влади, в результаті яких формується реєстр підприємств-боржників усіх форм власності в розрізі кожного регіону України та надсилається до Мінфіну, МВС, Казначейства, Державної фіскальної служби, Генеральної прокуратури для вжиття заходів впливу до керівників підприємств. Реєстр підприємств-боржників із заробітної плати щомісяця публікується на сайті Мінсоцполітики для ознайомлення громадськості».

Повідомляється, що про дисциплінарну відповідальність попереджено 3142 керівників підприємств, розірвано контракти з 16 керівниками підприємств-боржників і вжито 1297 інших заходів впливу. З початку року перевірено 529 підприємств-боржників, які мали заборгованість із виплати заробітної плати у сумі 592,4 млн гривень. На вимоги державних інспекторів з питань праці підприємства-боржники погасили заборгованість із виплати заробітної плати на суму 202,5 млн грн, тобто підприємства повністю чи частково розрахувалися з 57,8 тис. працівниками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *