Профлідерка: Неприпустимо, щоб від урядового документу постраждали тисячі жінок

Зміни у трудовому та пенсійному законодавстві негативно позначаються на житті багатьох трудівниць. Після підвищення їм пенсійного віку влада вирішила скоротити кількість тих, хто має право достроково вийти на заслужений відпочинок через шкідливі умови роботи. Членкиня Комітету з питань захисту прав жінок та ґендерної рівності, заступник голови МО НПГУ м. Кривий Ріг Олена Маслова закликає не допустити ухвалення  постанови Кабміну «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах». Проектом цього документу пропонується скоротити Список №1 на 313 позицій, а Список №2 – на 823. 


 

Якщо новий проект списків стане чинним, то трудівники, зайняті на роботах зі шкідливими й небезпечними для здоров’я і життя умовами,  не зможуть раніше вийти на пенсію, втратять право на інші пільги. 

«Від цього постраждають, зокрема, жінки гірничодобувної промисловості, праця яких зазвичай  важка й завдає шкоди здоров’ю,  – сказала Олена Маслова.  – Складається враження, що наш уряд живе у паралельному світі – окремо від решти громадян, простих трудівників, які, до речі, приносять прибутки державі. Нагадаю, що наші жінки за законом №2212 уже підуть на пенсію на 5 років пізніше, ніж раніше, не у 45, а у 50 років. При цьому ніхто не проводив жодних  медичних досліджень. Історія повторюється й зі Списками №1 та №2. Чому порушується чинне законодавство? Адже згідно з ним, спочатку має бути проведена атестація робочих місць і лише за її результатами ухвалюватися рішення про внесення змін до Списків. Чому нинішня влада вирішила не рахуватися з нормами і стандартами, над якими не один рік працювали вчені й спеціалісти та не поцікавилася думкою профспілок? Зараз можуть постраждати тисячі жінок: не тільки працівниці гірничодобувної промисловості, а й інших галузей. Вони у важких і шкідливих умовах трудяться на сортувальних і збагачувальних фабриках, транспорті тощо».

Нагадаємо, трудовий колектив ПАТ «Львівська вугільна компанія», який налічує майже 800 осіб, з яких більшість – жінки, звернувся до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради та інших високопосадовців державного й регіонального рівня та висловив обурення тим, що зі Списку №2 виключають професії зі шкідливими й особливо важкими умовами праці, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *