Глобальні профспілки закликали український уряд забезпечити виплату зарплат гірникам

До Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана звернулися генеральні секретарі Міжнародної конфедерації профспілок та Глобального Союзу IndustriAll – Шаран Барроу та Вальтер Санчес відповідно. У своєму листі вони висловили своє обурення у зв’язку з ситуацією у вугільній галузі України та закликали український уряд забезпечити виплату заборгованих зарплат гірникам.
Пропонуємо ознайомитися з текстом цього звернення:


 

Шановний Прем’єр-міністр,
Від імені Глобального Союзу IndustriAll та Міжнародної конфедерації профспілок ми хочемо висловити наш протест у зв’язку з нездатністю українського уряду, що межує з небажанням, виконувати свої міжнародні та національні зобов’язання щодо гарантування своєчасної та повної виплати зарплат в Україні, зокрема в гірничодобувній промисловості. Ми вимагаємо від вас терміново втрутитися, щоб врегулювати цю ситуацію.
За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, станом на 1 серпня 2018 року борг заробітної плати склав 103 797 млн. Грн. Крім того, деякі шахтарі не отримували зарплати з весни цього року. Наприклад, на підприємствах гірничодобувного державного підприємства “Первомайськвугілля” все ще не було виплачено понад 8 мільйонів гривень за березень та майже 15 мільйонів гривень за квітень. Ці працівники протестують у Києві.
Раніше ми були поінформовані нашими членськими організаціями – Профспілкою гірників України та Конфедерацією вільної профспілки України про те, що шахтарі ДП “Селідоввугілля” також змушені були вдатися до протестів проти невиплати від заробітної плати. Очевидно, що уряд не здатний чи не бажає задовольнити вимоги працівників, які просто закликають до оплати своєї роботи та забезпечення майбутнього своїх робочих місць, а отже, і своїх сімей, які хочуть бути частиною справжнього соціального діалогу разом з їхніми профспілками.
Ця ситуація є ганьбою для країни з європейськими прагненнями. Уряд України порушує не лише зобов’язання, передбачені Конвенцією МОП 95 про захист заробітної плати, а й основоположні принципи Європейського Союзу, у тому числі щодо соціального діалогу, що закріплений у Договорі про заснування ЄС, а також у положеннях Європейської соціальної хартії.
Ми повністю підтримуємо наших братів і сестер, які протестують проти невиплати заробітної плати, заборгованості та відсутності соціального діалогу й прозорих інклюзивних консультацій щодо майбутнього галузі та залежних від нього регіонів і територій, а також – працівників та їхніх сімей, які заробляють на життя за рахунок видобутку вугілля.
Ми закликаємо українську владу забезпечити негайну виплату всієї заборгованості, розпочати діалог з шахтарями та їх профспілками та забезпечити належні його інституціональні структури, які включатимуть усіх зацікавлених сторін, щоб обговорити справедливий перехід у секторі та постраждалих регіонах. діалогу, що включатимуть усіх зацікавлених сторін, обговорити справедливий перехід у секторі та постраждалих регіонах.
Чекаємо на Вашу швидку реакцію,
Щиро Ваші
Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок
Шаран Барроу
Генеральний секретар Глобального Союзу IndustriAll
Вальтер Санчес

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *