Бельгія: Рішення суду загрожує праву на страйк

У Бельгії суд у кримінальних справах фактично поставив право на страйк в країні поза законом, коли визнав лідера місцевої профспілки винним у “зловмисному перешкоджанні руху транспорту” під час національного профспілкового пікету, організованого два роки тому біля порту Антверпена. Водночас щодо іншого  профспілкового активіста звинувачення були зняті. Про це повідомляє industriall-union.org.


 

Рішення проти президента антверпенського відділення  профспілки ABVV-FGTB, членської організації Глобального союзу IndustriALL, ухвалили, незважаючи на те, що акція протесту 24 червня 2016 року, під час якої протестувальників стояли на деяких дорогах, що ведуть в порт, носила мирний характер.

У заяві ABVV-FGTB, поширеній після завершення судового розгляду справи, зазначається:

“Для нас, профспілок, це рішення стало справжнім ляпасом, тому що подібні дії в майбутньому стануть практично неможливими через побоювання, що їх розглядатимуть як кримінальний злочин. Виходить, що абсолютна свобода автомобілістів безперешкодно і при будь-яких обставинах пересуватися набагато важливіша, ніж захист інтересів робітників”.

Заступник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан прокоментував:

“Це рішення суду абсолютно неприйнятне й створює небезпечний прецедент. Право на страйк є священним для профспілок, і, якщо це право буде відібрано в Бельгії, в центрі Європи, тоді подібне може статися де завгодно”.

Ця судова ухвала – черговий крок у рамках уповільненого процесу знищення права на страйк в Європі. Про це вже свідчили події у Франції і Греції, а також  у компанії ‘Airbus’ в Іспанії, коли вісьмох профспілкових активістів ув’язнили за участь в страйку .

Профспілка ABVV-FGTB планує оскаржити рішення суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *