У Павлограді навчалися ефективніше захищати трудові права

Упродовж двох днів у Павлограді тривав  семінар на тему: «Посилення спроможності профспілкових організацій щодо захисту прав працівників». У ньому взяли участь  лідери Конфедерації вільних профспілок України та голови первинних і місцевих осередків Незалежної профспілки гірників України вугледобувних підприємств Дніпропетровщини, Волині та Донбасу. 


 

У своєму вступному слові голова КВПУ та НПГУ Михайло Волинець акцентував на необхідності посилювати діяльність незалежних профспілок в умовах кризи та проведення низки реформ, зокрема, медичної, пенсійної та освітньої, й ефективніше захищати інтереси трудівників. Профспілковий лідер розповів й про загрози, які несуть положення проекту Трудового кодексу (законопроект №1658).

«Документ вже ухвалений у першому читанні, хоч порушує низку міжнародних норм, зокрема й Конвенцій МОП, – сказав Михайло Волинець. – Проект Трудового кодексу – загрозливий як для людей найманої праці, так і для усіх незалежних профспілкових організацій.  Наведу для прикладу тільки одне положення. Так, Стаття 12 передбачає право прийняття роботодавцем нормативних актів у сфері праці шляхом видання наказів, розпоряджень, рішень тощо. Навіщо тоді роботодавцю Трудовий кодекс чи інші закони? Ця стаття була змінена, але зміст її залишається загрозливим. Адже у разі якщо у роботодавця діють декілька первинних профспілкових організацій, нормативні акти приймаються роботодавцем з урахуванням пропозицій або за погодженням, або після проведення консультацій з утвореним ними спільним представницьким органом на засадах пропорційного представництва. У випадках, коли такого спільного представницького органу не утворено, нормативні акти приймаються роботодавцем з урахуванням пропозицій або за погодженням, або після проведення консультацій з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що об’єднує більшість працівників».

Михайло Волинець зауважив, що положення Трудового кодексу дають широкі можливості для укладення строкових трудових договорів у будь-якій сфері. Таким чином, трудівники будуть позбавлені стабільної роботи  та працюватимуть під постійним тиском.

Детальніше проаналізував проект Трудового кодексу та інші законодавчі акти у трудовій сфері юрист НПГУ Гліб Колесов. Він  також надав вичерпні відповіді на запитання учасників семінару.  Заступниця голови КВПУ та НПГУ Наталія Левицька розповіла про  хід перемовин щодо укладання Генеральної угоди та Галузевої між Міненерговугілля, роботодавцями та профспілками вуглепрому.  Досвідом проведення так званого «італійського страйку» або роботи за інструкціями з колегами поділився голова Вільної профспілки залізничників України Володимир Фундовний.  Заступник голови КВПУ Петро Тулей аналізував пенсійну реформу та рівень соціального захисту українців в умовах кризи та війни.

 У свою чергу голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко зосередився на питанні загрози для пацієнтів та лікарів, які виникають під час впровадження медичної реформи.

«Хочу наголосити, що зараз ВПМПУ веде активну боротьбу, яка приносить свої результати, – зазначив профлідер. – Так, за підтримки КВПУ ми  повернули  до кваліфікаційного довідника професій  фельдшерів медицини невідкладних станів. Спільними зусиллями нам вдалося зберегти цілісність бригад екстреної медичної допомоги. Я закликаю усіх до солідарних дій. Адже питання медичної системи стосується кожного з нас. У свою чергу ВПМПУ завжди готова підтримати колег з НПГУ, ВПЗУ, ВПОНУ».

Очільник Вільної профспілки освіти та науки України Володимир Фундовний також говорив про реформи. Він дав оцінку змінам у освітній сфері. На його думку, хоч нинішня реформа й має позитивні наслідки, вона все ж несе в собі багато негативних наслідків. Володимир Фундовний також зазначив, що нині під загрозою знищення опинилася система професійно-технічної освіти, й  цього не можна допустити. 

У ході семінару також виступили головний інспектор НПГУ Сергій Сименко, який говорив про охорону праці  та імплементації міжнародних документів у цій сфері, та голова МК КВПУ Олеся Брязгунова з презентацією про налагодження ефективної комунікації у профспілкових організаціях.

Учасники семінару також мали змогу відвідати офіс Обласного об’єднання Незалежної профспілки гірників України Західного Донбас та побувати на шахті ім. Героїв Космосу ПАО “ДПЕК “Павлоградвугілля”.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *