Гірники «Лисичанськвугілля» досі протестують під землею

На шахтах  імені Г. Капустіна та «Новодружеська»  ПАТ «Лисичанськвугілля»  гірники протестують під землею сьомий день.  Як  повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, стан здоров’я кількох шахтарів погіршився, і вони змушені були припинити протест.  У той же час у Києві у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України відбулися перемовини за участю очільника відомства Ігоря Насалика, керівництва ПАТ «Лисичанськвугілля», представників протестувальників та профспілок. 


 

 «На шахті ім. Г. Капустіна одному протестувальнику  стало погано, і його підняли на поверхню, а ще троє, яким стало зле, відмовилися залишити шахту, – розповів Михайло Волинець. – Крім того, у цій напруженій ситуації можуть зупинитися дві інші шахти ПАТ «Лисичанськвугілля». На шахті імені Д. Ф, Мельникова до того ж триває процес горіння вуглецю на пласті. Гірників на шахті імені Г. Капустіна не підвозять на роботу, бо відсутні  кошти  навіть на бензин, а грошей на їхнє харчування  залишилося на 3 дні».

  Голова НПГУ також повідомив, що зустріч представників гірників профспілок й ПАТ «Лисичанськвугілля»  з представниками міністерства  та керівництвом підприємства закінчилася підписанням Ігорем Насаликом рішення про врегулювання конфліктної ситуації на шахтах, яка виникла через заборгованість з виплати  зарплат працівникам підприємства. Згідно з ним,  гірникам повинні виплатити: зарплату у розмірі місячного фонду до 2 серпня,  заборговані  зарплати у 2017 року – до Дня шахтаря. Заборгованість за період 2015-2016 рр. повинні погасити до 1 квітня 2018 року. До 25 серпня запланували провести нараду, де розглянуть питання технічного переоснащення вугільних підприємств ПАТ «Лисичанськвугілля». За дні вимушеного простою шахтарям і працівникам інших підрозділів підприємства повинні нарахувати зарплату на рівні середньої. Також не допускатиметься переслідування активістів та учасників акції протесту й не застосовуватимуться заходи покарання щодо них. Контроль за виконанням цього рішення взяв на себе Ігор Насалик.

У свою чергу Михайло Волинець сказав, що це означає, що гірники, які перебувають під землею, не отримають гроші до 2 серпня.

«Вони будуть продовжувати свій протест. Боротьба триває», – заявив він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *