Суд зобов’язав поновити члена НМПУ на роботі

Ківерцівський районний суд Волинської області визнав протиправним звільнення в.о. редактора газети «Вільним шляхом» Марії Хітько та зобов’язав райраду поновити її на посаді і виплатити майже 33 тис.грн. Про це повідомляє Незалежна медіа-профспілка України, яка є асоційованим членом Конфедерації вільних профспілок України. 


 

Медіа-юрист НМПУ Тетяна Локацька, яка представляла інтереси редактора в суді, розповіла:

«Це рішення суду серйозний сигнал для місцевої влади, що час починати працювати за законом. Але, на жаль, місцеві чиновники так цього і не зрозуміли. На наступну сесію Ківерцівської районної ради винесено проект рішення про призначення нового редактора. Таке враження, що потрапляєш на свято абсурду. Адже судове рішення дало зрозуміти – у влади вже немає такого права, як призначати та звільняти керівників друкованих комунальних ЗМІ. Наразі ми плануємо і далі відстоювати права Ківерцівської районної газети. В решті-решт реформа ЗМІ зі скрипом і великим спротивом влади, але йде. Перший бій ми виграли».

Зазначимо, що 15 березня суд розглянув позов колишню в.о. головного редактора газети «Вільним шляхом» Марії Хітько до Ківерцівської районної ради щодо законності її звільнення. Суд визнав дії райради протиправними та зобов’язав поновити пані Хітько на посаді, виплативши їй середньомісячний заробіток «за час вимушеного прогулу» у розмірі 32 900 грн 92 коп та 500 грн моральної шкоди.

Ківерцівський районний суду Волинської області вирішив визнати протиправним та скасувати розпорядження Ківерцівської районної ради від 1 серпня 2016 року про звільнення пані Хітько та призначення на цю посаду Людмили Михайленко.

Суд зобов’язав Ківерцівську райраду не чинити перешкод пані Хітько та допустити її до роботи на посаді заступника головного редактора.

Нагадаємо, 19 вересня в Луцьку працівники ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» (Волинська область) під стінами приміщення Волинської обласної ради розпочали безстроковий страйк через конфлікт з районною владою з приводу роздержавлення газети. Конфлікт  розпочався ще в квітні 2016 року, коли районна рада вирішила забрати в газети частину приміщення, а згодом почала вимагати підписання і реєстрації нового Статуту. Всі ці процеси відбувалися в період, коли видання вступило в процес роздержавлення.

13 серпня газета «Вільним шляхом» вийшла з чистими шпальтами і зверненням до читачів, у якому висловила свою незгоду з діями місцевої влади через звільнення редакторки видання Марії Хітько за нібито прогул. Також у серпні колектив газети написав заяву в поліцію про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради через призначення виданню нового керівника і втручання засновників у діяльність газети.

Незалежна медіа-профспілка України буде боротися з незаконними діями районних рад і відстоювати їх інтереси в суді.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *